CINTA HATIKU

CINTA HATIKU

Thursday, 13 December 2012

you don't say..


Kaunselor : Apakah pekerjaan Encik Zainal?
Encik Zainal : Saya bekerja sebagai Akauntan di sebuah Bank.
Kaunselor : Halimah pula?
Encik Zainal : Dia tidak bekerja. Hanya suri rumah sahaja.
Kaunselor : Tiap-tiap pagi siapa yang sediakan sarapan pagi?
Encik Zainal : Halimah yang sediakan sebab dia tak kerja.
Kaunselor : Pukul berapa Halimah bangun untuk sediakan sarapan??
Encik Zainal : Pukul 5 pagi

 dia bangun kerana saya akan keluar bekerja pada pukul 6.30 pagi.
Kaunselor : Anak-anak encik Zainal ke sekolah bagaimana??
Encik Zainal : Halimah yang hantar sebab dia tidak bekerja.
Kaunselor : Selepas hantar anak-anak, Halimah buat apa?
Encik Zainal : Pergi ke pasar, kemudian balik rumah untuk memasak dan kemas rumah. Halimah kan tak bekerja.
Kaunselor : Petang hari selepas Encik Zainal balik rumah, apa yang Encik Zainal lakukan?
Encik Zainal : Balik berehat, kerana seharian saya penat bekerja.
Kaunselor : Apa Halimah buat?
Encik Zainal : Sediakan makanan, melayan anak, mengemas dan dia juga mengambil upah menjahit. Dia menjahit sehingga lewat malam kerana dia tidak bekerja


Such an annoying statement - kerana dia tidak bekerja..
Alahai En Zainal, rendah sungguh pandangan kamu kepada seorang isteri..Ye die tidak keluar mencari rezeki.tapi ape yang die buat hari2 tu bukan ke satu pekerjaan?
Kesian En Zainal ni.belajar tinggi2 tapi akalnye pendek. 

Pemahaman macam ni memang sangat annoying. Your wife wakes up before everybody else and started her chores..And it ends after everybody else finishes their chores..and yet you said die tak bekerja? shame on you En Zainal.

Lelaki kene lebih and lagi hebat dari perempuan.perempuan tempatnye di rumah and di bawah suami?eh,ignore the latter stetement..haha..

But seriously? My mom is a fulltime housewife. And looking at her, ape yang die buat is not easy as how we think it is..rumah,anak-anak, suami and miscellaneous..tu semue die handle..handfull stuffs kan? rasenye die nak take a nap pun susah..sebab kejenye as early as before subuh sampai lah die lelap mate malam nanti..

I am a mom. a working mom.but weekend bile en hubby ade kelas, merase la jadi fulltime housewife..not easy! lagi2 dengan ade baby..tak menang tangan nak buat semua..nak take a nap pun susah..mase anak2 tido, time tu la nak buat banyak bende..kemas rumah, sidai baju and other chores..

So how can a guy macam En Zainal ni boleh berfikir yang wife die x buat ape-ape langsung..boleh tak kalau for one day..just for one day, you fill her shoes? ade ke tempat lain yang kene keje 24 jam like how a fulltime housewife kene buat? 

kedai 24jam pun workers die keje shift!


6 comments:

kambing biri said...

sis, pls contact me through my email. i need to clear some things.

Nurul 'Ain Mohd Amin said...

Who are u n how should i know your email?

Nurul 'Ain Mohd Amin said...

Who are u n how should i know your email?

Nana Aris said...

haha kan! org selalu assume fulltime housewife ni relax..padahal lg byk keje from org yg kerja ofis hrs tu

haryani fabilah said...

Hahaha,aku mampu gelak je tp dlm ati nangess weyhh...

kambing biri said...

sis, boleh klik mrjon name at chatbox at your blog's front page.