CINTA HATIKU

CINTA HATIKU

Thursday, 17 October 2013

Kun Fayakun..

As Salam..

Lame betul tak update kat sini. Kadang bukak, lame tenung pastu idea tak datang, tutup balik.
Alkisah nak cite, isnin lepas kat tandas Jusco Seremban 2, nak cuci yak anak, bukak jam letak kat sinki (tandas org cacat). Selalu letak dalam beg terus. hari tu ntah ape cite, bukak n letak kat siniki.

Abis keje mencuci, laju je jalan keluar.30minit kendian baru perasan jam xde.gi balik tandas (dah tau dah memang xkan ade) tinjau dah xde..Soklan kebiasaan bile jadi camni ' laaaa...nape tak letak dalam beg'..

Cite kat en hubby, simple je jawapan 'xpe, bukan rezeki'..terus tenang hati.yela sebelum tu tak keruan jugak.tu hadiah besday. time kasih en hubby ku sayang.i really need to hear that. dah dok cakap dalam hati 'itu bukan rezeki kau ain' tapi lagi sedap bile dengar org cakap especially org yang kite sayang.

Ok, itu cite pembukaan to what I am about to write now.What happened to me makes me think of a few things. Lately ni selalu keluar paper, ' budak maut tertinggal dalam kete for 2hours la..or ' budak maut dilanggar kereta ayah' dan yang sewaktu dengannye..

And of course, macam2 org cakap. yg kecam, yg geleng, yg judge and yg supportive semua ade.but negatives always win the majority. Manusia..paling hebat bile judge orang..

kenape tak check kete dulu?
kenape tak kunci pintu rumah before reverse kereta?
kenape boleh tak perasan?
kenape ni? kenape tu?

sedap je mulut tanye. bende dah jadi. Allah tentukan macam tu. why must we add their kesedihan dan susah hati by asking all this 'kenapa' question. it can happen to anyone.

For all we know, they might be the most careful person in the world.

memang selalu check kete.
memang selalu kunci pintu.
memang selalu alert.

but if Allah kate 'kun'(jadilah) 'fayakun (maka jadilah ) sehebat mane pun orang itu, se-careful mane pun orang itu tetap akan terjadi mengikut kehendakNya. So please don't judge them and senang2 je kate they are careless parents or what not. If we don't have anything nice to say, don't say anything at all.zipped it!

macam kes aku tertinggal jam kat toilet tadi, bile 10 orang tanye 'kenape...?' penat pulak nak menjawab and memberitahu '...selalu letak dalam beg' just to justify aku ni tak careless. so senyum je la bile org tanye..x pun jawab je  'tulaaaaa kan?'

tak terbayang perasaan parents yg diduga macam tu..only they and Allah knows how they feel. i think cukup dah kekesalan and kesedihan yang diorang nak tanggung kite pulak tak membantu dok pi  tanye itu ini macam detective.

Leave them alone.
Please.