CINTA HATIKU

CINTA HATIKU

Tuesday, 13 July 2010

Confession of a Shopaholic(A Hot One!)

To start off this entry,sukacita ku nak maklumkan,I had a heck of a shopping trip to Bandung!!!Berbaloi2!!

We stayed at Aston Braga hotel.Kebetulan dapat pakej cuti sekolah die..yes,Indonesia tengah cuti sekolah 2 minggu mase ni..We boarded MAS to Jakarta (promo) and from Jakarta naik shuttle ke Bandung.What is supposed to be a 2.5hr journey jadi almost 4 hours sebab jalan jam..Orang jakarta memang suke gi Bandung shopping-mopping mase cuti sekolah die.

Hari pertama sampai kami dah mule aktiviti menabur duit ke factory outlet di Bandung..We started at Jalan Riau (a must go area)Masuk2 je Heritage, Ya Allah, baju baby girl sgt cantik dan bisa buat ibu-ibu meleleh air liur..Ape lagi,amik sane,sauk sini,kaut sinun...tup2 bile bayar, 1,000,000,000 RP..boleh tak??hehe..dan2 rase duit yang ku bawak macam tak cukup..

I had to refrain myself from buying anymore after Heritage..hehe..kang tak cukup duit untuk 2nd and 3rd day pulak kang..Adoiyai..I had no intention at all to buy anything for me..memang nak beli baju anak je bebanyak..

Depan Heritage.

Qis dengan spec Maktehnye beli..

Day 2 kami ke Tangkuban Perahu..An active Volcano..Wah,kat sini macam artis kami sekeluarga..Orang yang jual barang tu dok la mengekor ke sane sini nak jual barang die..We bought the strawberies..sedap!!manis..
After that we headed to Pasar Baru..Erm..x best sgt la barang die..die macam uptown but in a building..Spent a few hours there before we go to Rumah Mode to continue our shopping activity..This also,a must go factory outlet in Bandung..Kat sini lah aku banyak abis duit..barang die cantik2..


in Aston Hotel's lift..


at Tangkuban Perahu

Hari ke tiga we went to Jalan Dago..Factory outlet kat sini tak best sgt macam kat jalan Riau and Jln Setiabudi..So we decided to re-visit Heritage,The Secret (Jln Riau) and Rumah Mode (Jln Setiabudi)..Maka berjuta2 la lagi duit ku taburkan disitu..$$$$$$$..
Oh, for info, makanan kat sini memang sedap2..tapi kami tak berani makan sebarang..yang tepi2 jalan tu macam sedap but we rather not eat it..sebab banyak kes orang gi Bandung kene cirit..So over the days we were there, we had delicious Sundanese and Padang's food and I can say it was cheap.Berbaloi makan lepas penat2 bershopping..

Qis bergaya..


hasil 'tangkapan' kami di Rumah Mode..

On our way back we decided to make a stop at Mangga Dua,Jakarta since our flight back home is a few hours away..Here too, we shopped for a few things..sempat ler pakai duit plastik tu..huhu..shopaholic tak??
Overall, I am so satisfied with this vacation..everything went well..Yang penting,me and hubby agreed that this will NOT be the last time we'll be spending money in Bandung..We will definitely, DEFINITELY go to Bandung again,and again..I don't know..yearly maybe sayang??(hahaha..perasan banyak duit)
So peeps, Bandung is totally a RECOMMENDED destination for shopping vacation..Now I can understand why Jakartanians (ade ke word ni?) loves to spend their money in Bandung even if they have to endure the annoyingly tiring traffic!!
toodles!!

3 comments:

Nadirah said...

wow. i never thought you'd like bandung THAT much. haha. i liked the food in bandung, much easier to find halal restaurants compared to JKT (makanan sunda sgt sedap! and kite pun mcm awak, tak berani makan sebarang) - and we stayed at Jln Riau tu, so jalan kaki je pergi Heritage haha. but nak pergi lagi tu kite takde perasaan sgt lah :P i'd rather go to Bali again, very chill.

Nurul 'Ain Mohd Amin said...

owh,I am totally the opposite..I don't quite like bali..kuil sane sini..hehe..susah cari makan..plus, kalau family maybe tak banyak aktivity..kalau pantai I like phuket better kot..

I like Bandung sebab best shopping baju budak..haha..ok tak reason kite?and yes,sgt senang cari makan..

p!nkerton said...

hi, i bloghop smpai sini :)
whoaaa menarikkknya, slalu dgr org pi bandung borong baju baby/toddler (besides baju mak & bapaknye juge ;p) memang murah eh? i plan nk pegi next year :)