CINTA HATIKU

CINTA HATIKU

Friday, 9 October 2009

Our Mini Open House

Our mini open house last sunday was a success, alhamdulillah..Since I love cooking, we decided not to go for catering..I volunteered my self to cook the dishes..haha..berani mati punye! And so, dapurku dah mule berasap seawal hari sabtu..I had to start early coz I don have all the time in the world just to cook for our mini open house (aku suke perkataan 'mini' itu!)..There are a few other open houses and weddings on Saturday and kene lah pergi mane yang sempat..So aturcara memasakku adalah seperti berikut:

Saturday (3/10/09) pagi : masak laksa (laksa tahan lame, lagi lame lagi sedap!) and blend ingredients for my ayam masak merah

Saturday (3/10/09) malam : masak sos ayam masak merah n buat koktail buah (simpan dalam peti esok sejuk)

Sunday (4/10/09) pagi : masak nasi jagung, goreng ayam and rebus laksa.

Credit to my hubby: Terima kasih sayang tolong goreng ayam and jage Qis!Klau tak mesti tak menang tangan nak buat semue if si kecik meragam..

Hubby : ayang, ade member yang cancel last minit la..ayg masak cam banyak je ni..kalu banyak lebih camne?

Me : xpe...adenye orang datang nanti tu..kalu banyak lebih, kite bungkus bagi orang or bawak ke ofis esok ok?

He nodded.

He asked me the same question a few times..its clear that he's worried kalau ramai tak datang and makanan berlebih..hehe..aku pun risau gak sikit..pukul 1 pm, ade dalam 5 orang baru datang..and slowly, guests semakin bertambah..Both of us were shocked and glad at the same time sebab sambutan memberansangkan..yang lame tak jumpe, jumpe balik mase ni..

By 2pm, tetamu sgt ramai di rumah kami..parking penuh dari hujung jalan ke hujung jalan macam ade kenduri kawin..hehe..I was so busy checking and refilling the food sampai tak sempat nak berborak panjang ngan semue..Each corner of our house were full with guests in groups..

Shah Pekan
UPM
KPTM

EY
Neighbours
Relatives

The event continues sampai maghrib..malam tu jemput lagi satu family datang makan..Nasib baik my mom and siblings datang tolong mengemas..kalu tak mau aku and hubby patah pinggang..dengan Qistina lagi nak dilayan..

Penat memasak, tapi seronok tengok orang makan sampai licin..
Penat melayan tetamu, tapi seronok tengok tetamu ramai datang..
Penat ke sane ke sini, tapi seronok dapat jumpe rakan2 yang jarang jumpe..
Penat nak buat itu ini, tapi seronok tgk semue orang happy and our house were full with laughter that day..
At the end of the day, kami sgt penat tapi kami sgt seronok and puas hati dapat jumpe rakan2 sambil menjamu mereka dengan makanan..

Thank you dear friends for coming..
Thank you to those who helped me on that day..you know who you are..
Thank you for making our mini open house a success..mission nak jumpe reramai, accomplished!

P/S: kami mohon maaf kalau terlupe mengajak..ade yang datang walau kami lupe menjemput and for that, we thank you sebab tak amik hati and we appreciate that..sometime terlupe sebab banyak bende nak kene fikir..and kami panjang-panjangkan jemputan kami pada kawan2 yang lain..tak jemput personally tak semestinye kami lupe or tak sudi..datang je ke rumah kami..

Ok, my mom's open house pulak next! (not a mini one ok!)

*stretching badan untuk majlis my mom*

2 comments:

Hayyan said...

ain masakan ko mmg best..kagum2 hehe..wlupon ade baby kacik still bley masak byk2 n sedap plak tu..thanks 4 ur invitation ain.akhirnye dpt jgk curik mase nak dtg..dpt jgk jupe kawan2 yg dah lamer xjupe..mmg best skalik dong!thanks alot ain n sani n qistina.. =)

Nurul 'Ain Mohd Amin said...

huhu..aku pun agak kagum dengan diri sendiri..haha..sebab ni first time..time kasih!but aku lucky ade sani tolong aku jage Qis..kalu tak bersilat la jugak...hehe...thanks sebab datang tau..next time kalu ade jeki, aku buat lagi..insyallah..